kantonská smažená rýže
SUROVINY:
miska uvařené dlouhozrnné rýže
rostlinný olej
2 vejce
česnek
kousek zázvoru
1-2 šalotky
5 dkg slanina hodně libová
čajová lžička cukru
jarní cibulka
chilli paprička červená
sojová omáčka světlá
sezamový olej
ústřicová omáčka
čínské sladké víno popř.sherry
PŘÍPRAVA:
Veškeré suroviny si nachystáme předem do misek, cibuli, šalotku a slaninu nakrájíme na kostičky. Vejce rozklepneme do misky. Česnek nadrobno nasekáme - potřebujeme 1 polévkovou lžíci a stejné množství nastrouhaného zázvor. Jarní cibulku nakrájíme na kolečka.
Vejce rozšleháme v misce a nalijeme do rozpálené pánve Wok s trochou oleje. Našleháme omeletku - mícháme, aby byla krásně načechraná. Vyjmeme omeletu na talíř z pánve, přidáme olej a nasypeme šalotku, zázvor, česnek, slaninu vše osmažíme přidáme cukr a smažíme tak 5 minut až cibulka mírně zhnědne a cukr zkaramelizuje.
Přilijeme sherry, já použila domácí griotku, ale bude fungovat i červený vermut 2-5 cl. zastříkneme sojovou omáčkou, sezamovým olejem, ústřicovou omáčkou. Přidáme jarní cibulku a uvařenou rýži, promícháme a dáme vaječnou omeletu. Vše dobře promícháme a naservírujeme na talíř. Když máte rádi chilli nakrájíte je na kolečka a hotovou rýži na talíři ozdobíte.
Hodnocení jako ve škole | |
průměr: 1.13 | hodnoceno: 8x |